Frontløbere i byggeriets processer

Netværk i Nordjylland: Lean construction hos Lund & Staun

Mandag d. 25. november mødtes det Jyske Lean Construction Netværk hos Lund & Staun for at høre om virksomhedens leanrejse. Vi startede med en rundvisning på virksomheden, og herefter fik vi en kort præsentation af Michael Lund, der dog hurtigt gik over i diskussion blandt de engagerede deltagere.

Virksomheden har arbejdet for H&M med at renovere og indrette deres butikker. H&M stiller altid krav om anvendelse af lean og elementer af Last Planner Systemer for at sikre koordinering, da butikkerne er i brug, mens der bygges om. Dette inspirerede virksomheden til at optimere interne processer. Således at f.eks. kunden ved, hvad de skal have forberedt inden de mødes og aftaler, hvad der skal laves i et konkret projekt. På den måde får kunden mulighed for grundigt at overveje muligheder i projektet, og virksomheden får et mere kvalificeret grundlag at arbejde ud fra samt sparer tid.

Lund & Staun har også været med på et af Region Nordjyllands sundhedshuse, som blev udbudt med krav om lean i udførelsen. Dette gav et rigtig godt samarbejde fagene i mellem, og projektet blev afleveret før tid. Tilsammen har disse erfaringer gjort, at virksomheden nu har meget fokus på processer, både i samarbejde med andre og internt i virksomheden.

Diskussionerne i netværket kom vidt omkring. Der var deltagere fra både Smartcity, Grontmij, Bolig Hjørring, UCN, NCC samt Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, og alle var enige om, at der er ved at udvikle sig en "nordjysk" tilgang til lean construction. Der var enighed om, at det var vigtigt at holde det simpelt, for at det kan virke i praksis.

Næste møde i netværket afholdes hos Grontmij i februar, hvor de vil bl.a. fortælle om, hvordan de bruger lean til at optimere interne processer i projekteringen. Indkaldelse til mødet vil komme snarrest og kan ses på www.leanconstruction.dk.Arrangementet er en del af en række arrangementer i det Jyske Lean Construction Netværk under foreningen Lean Construction - DK. I netværket mødes personer med interesse for at gå forrest og udvikle byggeprocesser. Tilmelding til foreningens sekretariat på lcdk@teknologisk.dk. Netværket er åbent for alle, men der opfordres til medlemskab i foreningen.